Bewegen is van levensbelang

Waarom bewegen?

Lenigheid is:
Lenigheid betekent dat u kunt buigen, strekken en rekken zonder spieren en gewrichten te overbelasten.
Ongemakken:
Kleine pijntjes en ongemakken, die door stilzitten verergeren, kunnen door voldoende lichaamsbeweging verdwijnen.
De kunst is:
De kunst is om te blijven bewegen en dat lukt alleen als u gemotiveerd bent en er plezier in heeft. Zoek om te bewegen iets dat bij u past.
Bedenk altijd weer:
Gebrek aan beweging brengt de bloedsomloop naar het nulpunt en verstoort daardoor het transport van voedingsstoffen naar de cellen.
Wetenschappelijk:
Uit allerlei wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat bewegen niet alleen goed voor ons is, maar zelfs absoluut noodzakelijk. Wist u dat te weinig bewegen even grote gezondheidsrisico's oplevert als roken?
Wat is de mens?
Wat een werkstuk is de mens! Hoe edel van geest, hoe oneindig rijk aan vermogens, hoe bewon-derenswaardig en kloek van vorm en beweging; naar houding een engel gelijk; naar begrip een god gelijk!Het sieraad van de wereld; het volmaakte van alle levende wezens!

-- Shakespeare.

Ons lichaam is gebouwd om te bewegen. Beweging is goed voor de mens. Het houdt de spieren en gewrichten soepel, vergroot ons uithoudingsvermogen en ook onze weerstand tegen ziekten en is belangrijk voor ons hart en onze bloedvaten.

Het is aangetoond dat geregelde beweging er niet alleen voor zorgt dat je je beter voelt en er beter uitziet, maar dat het goed is voor je algehele gezondheidstoestand.

Beweging geeft:

Bescherming tegen hart- en vaatziekten, beroertes, verhoging van de bloeddruk, overgewicht, galstenen, suikerziekte en botontkalking.

  • Verlenging van de levensverwachting, in elk geval verlenging van levenskwaliteit.
  • Vermindering van verschillende pijnen en allerlei klachten, zoals rugpijn.
  • Toename van uithoudingsvermogen en energiereserves.
  • Toename van lichaamskracht, spieren worden sterker.
  • Grotere lenigheid en toename van het gemak waarmee je je beweegt, gewrichten blijven lenig en beweeglijk.
  • Afname van depressieve gevoelens.
  • Ontspanning en helpt bij slapeloosheid en tegen vermoeidheid, je nachtrust verbetert.
  • Verbetering van concentratievermogen, alertheid en lichamelijke coördinatie.
  • Meer zelfvertrouwen en zelfrespect, je voelt je lekker.
  • Dat je er beter uitziet en je goed voelt, en problemen beter aankunt. Je wordt stressbestendiger.
  • Dat de cellen van het afweersysteem en alle andere organen weer optimaal voorzien worden van de voedingsstoffen die van levensbelang zijn!
  • Dat de hartslag in rust daalt.
  • Dat de stofwisseling en stoelgang verbeteren.
  • Dat de longen meer zuurstof opnemen met als gevolg meerzuurstof in het bloed.

Alles werkt beter!

Wanneer je lichamelijk fit bent, werkt alles beter. Je hebt niet de neiging te veel te eten wanneer je regelmatig lichaamsbeweging neemt. Je voelt je vol energie en niet moe. Je spijsvertering werkt efficiënter. Je hart is gezonder. Je milt, lever, longen en bloedvaten hebben er allemaal profijt van en natuurlijk ook je geest.

Je hersenen krijgen meer zuurstof, een betere bloedcirculatie en je bent in harmonie in plaats van in voortdurend conflict met je instincten. Het is in feite essentieel voor je overleving en dat is nu precies de functie van instincten: het organisme helpen zo gezond mogelijk te leven.

Lichaamsbeweging verlengt je leven, het schenkt je weerstandsvermogen tegen ziektes en uithoudingsvermogen om uitputting te bestrijden.

Sporten doet goed, ook als je klachten hebt Wie chronische klachten heeft zoals artrose, reuma en rugpijn, doet er juist goed aan te bewegen. Maar wat als je niet durft te bewegen, bijvoorbeeld omdat je veel pijn hebt?

Regelmatig bewegen versterkt de spieren, botten en de aanhechtingen van de spieren aan de botten, en vergroot het uithoudingsvermogen. Bovendien werkt het positief op de geest: het vergroot onafhankelijkheid, doorbreekt sociaal isolement, verbetert zelfvertrouwen en geeft plezier.

Maar hoe beweeg je goed? Bij chronisch zieken is de marge tussen verantwoord en onverantwoord sporten kleiner dan bij gezonde sporters. Dat stelt hoge eisen aan het advies en de begeleiding; die moeten bovendien het liefst op maat zijn.

Op de goede manier bewegen.

Zorg ervoor dat u uw doel gemakkelijk kunt raken en onmogelijk kunt missen.
Ik heb geen tijd. Als u 3 keer per week 20 minuten actief beweegt, gaat uw conditie al merkbaar vooruit.
Onze gewoonten Gedragsgewoonten spelen een grote rol in het voorkomen van lichamelijke beperkingen.
De kracht van aandacht Alle dingen in ons le-ven worden versterkt door de aandacht die we eraan schenken. De hoedanigheid van onze aandacht bepaalt of het resultaat gunstig of ongunstig is.
Volksgezondheid Twee derde van de ziekte waaraan oude mensen lijden, kan voorkomen worden als ze geen zittend leven zouden leiden en niet rookten.
Obstakels zijn die enge dingen die u ziet als u uw ogen niet op uw doel gericht houdt.

Ieder mens heeft zijn eigen (onbewuste) houdings- en bewegingsgewoonten. De gewoonten die we ontwikkelen en ontwikkeld hebben, zijn niet altijd goed voor het lichaam. Er kunnen zelfs klachten door ontstaan. In ons land zijn er diverse mogelijkheden om een juiste houding en manier van bewegen te leren.

Belangrijk: Door nadenken, voelen en zien, en met de juiste ademtechniek bij een beweging, leert men spieren en gewrichten op de juiste manier te gebruiken.

De prijs die je betaalt voor niet bewegen:

Van top tot teen wordt ons lichaam door lichaamsbeweging gestimuleerd optimaal te functioneren. Wanneer je niet actief bent, heeft dit invloed op al je systemen, tot op cellulair niveau toe. Beweging stimuleert de aanmaak van mitochondriën, die ervoor zorgen dat we meer energie in ons lichaam hebben. Als je niet voldoende beweegt, heeft het ook effect op de manier van ouder worden. Het goede nieuws is dat je nooit te oud bent om te beginnen. Zelfs als je ouder bent dan negentig jaar, heb je er nog baat bij.

Hierna vind je tien zaken die direct gerelateerd zijn aan niet bewegen:

Diabetes: inactiviteit maakt ons lichaam minder gevoelig voor insuline. Dit kan weer leiden tot het ontstaan van diabetes. Door te bewegen, kunnen we dit proces omkeren. Uit een onderzoek, waaraan meer dan 50.000 verpleegkundigen meededen, kwam naar voren dat wanneer je elke dag 2 uur tv kijkt, de kans op diabetes met 14 procent stijgt. Elke 2 uur zittend werk doen, verhoogt de kans op 7 procent. Eén uur bewegen verlaagt de kans op diabetes met 34 procent.

Kanker: fysiek actieve mensen hebben 30 à 40 procent minder kans op colonkanker, dan mensen die niets doen. Dit kan komen, doordat beweging het immuunsysteem versterkt. 30 tot 60 minuten bewegen per dag schijnt ideaal te zijn.

De hersenen: mensen die bewegen, zijn minder vatbaar voor dementie. Hoe meer je beweegt, hoe minder kans je maakt op aftakeling van de hersenen, Alzheimer uitgezonderd.

Het hart: elk jaar overlijden wereldwijd zo'n 17 miljoen mensen aan hartaanvallen en beroertes. Regelmatig bewegen, verhoogt de goede cholesterol (HDL) en maakt de bloedvaten flexibeler. Bij vrouwen zou elke dag een halfuur lopen de kans op hartziekte al met 50 procent verminderen. Mensen die al een hartziekte hebben, verlagen door lichaamsbeweging hun kans op sterven met meer dan 35 procent.

Hersenbloeding: met bewegen verminder je je kans op een beroerte met meer dan 25 procent. Dat komt door de verlaging van je bloeddruk en het verbeteren van je HDL. Hoge bloeddruk is de grootste risicofactor voor een beroerte.  

Spieren: als je niet beweegt, kwijnen de spieren weg (dit noemt men spieratrofie) en worden dan na verloop van tijd vervangen door vet. Spieratrofie begint bij mannen rond de vijftig en bij vrouwen rond de veertig jaar zichtbaar te worden. Elke tien jaar daarna verlies je 6 procent spiermassa en 10 tot 15 procent kracht.
Je kunt dit proces op elke leeftijd weer omkeren door spierversterkende oefeningen. Sterke spieren zijn belangrijk als je ouder wordt, zodat je geen fracturen krijgt of verlies van balans. Regelmatig bewegen is de beste manier om niet op latere leeftijd afhankelijk te worden.

Botten: jaarlijks breken in Nederland ruim 83.000 mensen boven de 55 jaar een skeletdeel als gevolg van osteoporose. Botten hebben beweging nodig om sterk te blijven, ze moeten worden belast. Oefenen met gewichten is hier heel goed voor, je moet de spieren echter forceren. Stevig lopen is perfect.

Mentale Fitness: hoe meer je beweegt, hoe kleiner de kans op depressie. Ook als je depressief bent, helpt het om te gaan bewegen. 180 minuten per week lichaamsbeweging is net zo effectief als het gebruik van antidepressiva.

Gewicht: de kans op overgewicht is 68 procent hoger bij vrouwen die 20-40 uur per week tv-kijken. Daartegenover staat dat elke dag een uur stevig wandelen de kans op overgewicht vermindert met 24 procent. Als je niet beweegt, zul je vroeg of laat aankomen.

Immuunsysteem: regelmatig bewegen verbetert je afweersysteem. Tenzij je het te veel doet, dan slaat het door en heb je een grotere kans op verkoudheid. Marathonlopers bijvoorbeeld hebben een grotere kans op een verkoudheid na een marathon. Wanneer je alleen in het weekeinde sport, kan dat schadelijker zijn dan wanneer je regelmatig sport.

Conclusie:

Wil je de kans op hart- en vaatziekte, diabetes, colonkanker verminderen, ga dan minimaal 30 minuten per dag bewegen, zoals stevig wandelen, fietsen, joggen of zwemmen.

Bron: www.gezond-vitaal.nl/Bewegen


Voor wie is Ismakogie?

Ismakogie is ontwikkeld voor alle mensen die graag gezond en fit willen blijven. Leeftijd speelt geen rol; ook op latere leeftijd kan het lichaam positief worden beïnvloed. De praktijk heeft geleerd dat mensen met o.a. hoofdpijn, rugklachten, stijve nekspieren, schouder-klachten, heup- en knieproblemen enorm veel baat hebben bij deze methode.

Wat kunt u bereiken met Ismakogie?

- Rugpijn, schouderklachten en RSI worden voorkomen of verminderd
- Uw gewrichten worden soepeler
- Uw buik wordt platter en uw billen steviger
- Incontinentie wordt voorkomen of verminderd Uw gezichtsspieren worden steviger
- Uw levensvreugde neemt toe

Ismakogie heeft een positief effect op: het omgaan met stress de ademhaling de darmwerking het gevoel van eigenwaarde


Men kan mensen niets bijbrengen, 
en kan hen alleen helpen het in zich zelf te ontdekken. 
-- Galileo Galilei